Cresterea albinelor pe teritoriul tarii noastre este o ocupatie milenara. Istoricul Herodot afirma ca pe teritoriul Daciei erau atat de multe albine incat drumetul nu se incumeta sa calatoreasca ziua, fiind fortat de roiurile de albine sa mearga doar noaptea. Astfel ajutata de fauna bogata apicultura s-a perpetuat pana in zilele noastre. Pajistile colinare si diversitatea florei din depresiunea Transilvaniei au adus mierii locale premii si medalii internationale. Ardealul este renumit pentru productia de miere poliflora si de miere de faneata.
Protectia mediului inconjurator este de o importanta capitala pentru apicultura. Albina este puternic afectata de distrugerea ecosistemelor, de defrisari, de agricultura intensiva. In viitorul apropiat este posibil sa nu mai putem recolta miere de albine, propolis si polen curate, fara elemente nocive corpului omenesc, daca societatea nu constientizeaza ca mediul inconjurator trebuie protejat.
Apicultura este o indeletnicire pe care am mostenit-o si la randul nostru avem obligatia de a o transmite generatiilor urmatoare. Pentru aceasta trebuie sa actionam impreuna pe mai multe planuri: sa protejam mediul inconjurator, autoritatile sa sprijine micii intreprinzatori iar apicultorii sa inteleaga ca trebuie sa se situeze undeva intre profit, mediu inconjurator si clientii pe care ii deservesc.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.